Ventileren

  • Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Gemiddeld brengen we 70% van onze tijd door in onze woning. Daar wordt geleefd, gekookt, gestookt, gedoucht, gewassen en misschien gerookt. Vocht en stoffen die allergieën kunnen veroorzaken dringen daarmee onze woning binnen. Om ervoor te zorgen dat het binnenmilieu van uw woning gezond blijft, is het dan ook van belang om uw woning goed te ventileren. Ventileren voorkomt vochtoverlast en zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en frisse lucht en zuurstof binnen worden gebracht.

  • Hoe weet ik of ik vochtproblemen heb in mijn woning? En wat kan ik eraan doen?

Vochtproblemen en luchtverontreiniging ontstaan meestal door slechte ventilatie. Schimmelplekken op de muur, loslatend behang of afbladderende verf kunnen wijzen op vochtoverlast. De concentratie van vocht en andere stoffen is helaas vaak al erg hoog als deze ongemakken zich voordoen.

Vochtproblemen kunnen al in een vroeg stadium worden gesignaleerd: ruiten blijven bijvoorbeeld lang beslagen of er hangt een bedompte lucht in huis. Continue ventilatie is dan de oplossing. Ventileren is meer dan 'even luchten': een raam staat vaak maar een korte tijd open en bij regen of kou wordt het al gauw weer gesloten. Ook als u uw huis verlaat, zult u uw ramen niet open laten staan. Voor een gezonde binnenlucht is het echter nodig dat de lucht constant ververst wordt, niet alleen als u merkt dat het vochtig is in huis of als het er niet prettig ruikt.

Voor voortdurende verversing van lucht zijn in de meeste woningen ventilatievoorzieningen aangebracht, zoals luchtroosters, mechanische ventilatiekanalen, ventilatoren en bovenlichten.

  • Hoe kan ik mijn woning het best ventileren?

In de brochure ventileren vindt u tips om de kwaliteit van de lucht in uw woning te verbeteren.

  • Worden door het ventileren mijn stookkosten hoger?

Door isolatie van uw woning wordt het milieu gespaard en kunt u bezuinigen op uw stookkosten. Ventileren en energie besparen gaan gelukkig prima samen. Het kost namelijk veel meer energie om een vochtige woning te verwarmen dan om een woning te verwarmen die van binnen droog is. Voldoende ventileren betekent dus uiteindelijk minder stookkosten.

Uitgelicht